DJ-Education

Artikulacijska kinematika jezika

Logopedi su primarno rehabilitatori. U domeni logopedije jest funkcionalna dijagnostika govorno-jezičnog aparata. Fizikalna kvantifikacija pokretljivosti jezika: amplituda, brzina i frekvencija gibanja je važan dio logopedske dijagnostike. Ovakva mjerenja se u logopediji nazivaju kinematika jezika ili artikulacijska kinematika. U svrhu istraživanja se u kliničkim uvjetima izvodi pomoću trodimenzionalnog elektromagnetskog artikulografa (EMA). Taj uređaj nije nimalo pogodan za praksu logopedskog kabineta a kamo li za malu djecu u bilo kojim uvjetima. Artikulacijska kinematika se može u dvije dimenzije izvoditi pomoću ultrazvučnih metoda slikovnog prikaza.  Dakle, ultrazvuk služi za funkcionalnu dijagnostiku artikulacije glasova te logopedskom ispitivanju teškoća u kretanju artikulacijskih organa daje novu kvalitetu. U M-načinu prikaza se mjeri  frekvencija gibanja vrha jezika izgovarajući glas R te amplituda gibanja jezika prilikom izgovora pojedinih glasova na njegovoj površini i u centru genioglosnog te geniohioidnog mišića. Pulsnim Doppler-om se mjeri brzina gibanja jezika tijekom izgovora. Ovakva mjerenja pomoću ultrazvuka su prvi učinili japanski logopedi 2005. godine. Ultrazvučne metode slikovnog prikaza su primarno radiološke metode pretrage. Osim radiologije, suvremene kardiologija i ginekologija su nezamislive bez ultrazvučne dijagnostike. Logopedi koriste ultrazvuk radi vizualizacije funkcije govorno jezičnog aparata. Prvi puta se izgovor vizualizira pomoću ultrazvuka jezika 1980. godine.  Nakon toga je učinjen veliki broj istraživanja na sveučilištima, a logopedska praksa bijaše ograničena na klinike koje su imale financijska sredstva za nabavu skupih i velikih ultrazvučnih skenera. Unazad deset godina razvijeni su ultrazvučni skeneri  temeljeni na konstrukciji laptop PC-a, a u novije vrijeme na tabletu pa je stoga metoda postala dostupna i malim centrima i logopedskim kabinetima. Najvažnija primjena kinematike jezika u ovome logopedskom kabinetu jest precizna kontrola elektrostimulacije jezika (mjerenje motoričkog praga podražaja) te praćenje oporavka bolesnika u terapiji govornih teškoća kod motoričke afazije elektrostimulacijom.  Prve pretrage smo učinili ultrazvučnim skenerom GE Logiq V2, ustupljenim radi evaluacije primjenljivosti u logopediji. Naš mentor Prof.dr.sc. Branko Breyer, legenda medicinskog ultrazvuka na ovim prostorima, pri tome ima ključnu ulogu savjetnika i učitelja. Naš novi ultrazvučni skener Samsung Ugeo PT60A je izuzetno pogodan za sva mjerenja u dvodimenzionalnoj kinematici jezika. Pogledajte, kao primjer, naše nalaze artikulacijske kinematike:

Prvi nalaz

Drugi nalaz

Motorički prag podražaja

Na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/Kraljev.govor.jdoo redovito objavljujemo nove interesantne slučajeve iz naše prakse.

Upute za naručivanje

Ukoliko ste zainteresirani za naše terapije, skenirajte posljednje nalaze logopeda i neurologa te nam ih pošaljite u PDF formatu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . U najkraćem roku ćemo se dogovoriti za termin pregleda artikulacijske kinematike ultrazvukom.

Pošaljite nam mail

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nalazi se šalju u privitku na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.