DJ-Education

Ultrazvučni biofeedback

Ultrazvuk se u logopedskoj praksi najviše upotrebljava u terapijske svrhe vizualnim biofeedback-om. Prva publikacija o tome je učinjena 1985. godine. Ova metoda je posebno efikasna u terapiji rotacizma. Jezik se prikaže u B-načinu dvodimenzionalnim presjekom te se djeca treniraju da na ultrazvučnoj slici mogu prepoznati položaj svojeg jezika. Na Internetu ima puno materijala o toj metodi, a tu su i poveznice na interesantne TV emisije na engleskom jeziku. Na običnom 2-D prikazu djeci nije uvijek jasno gdje se oslikava rub jezika. Zato je na sveučilištu u Edinburgu razvijena posebna programska podrška koja bojom označava konturu jezika na 2-D prikazu u svrhu bolje kontrole prilikom biofeedback vježbanja izgovora. Demonstracija ovoga sustava koji se naziva Ultrax je dostupna na youtube-u: https://www.youtube.com/watch?v=E9AiLQ70dpM

Mi radimo biofeedback trening na drugačiji način koji je pristupačan i puno mlađoj djeci. Koristi se Doppler ultrazvučni prikaz u boji čija slika je puno jasnija glede pokretanja jezika. Pomak jezika prema gore izaziva pojavu plavog spektra, a pomak jezika prema dolje pojavu crvenog spektra. Dijete bitno brže usvaja kontrolu smjera kretanja jezika pomoću pojavnosti određene boje, nego što može naučiti promatrati konturu jezika na običnom dvodimenzionalnom (B-način) slikovnom prikazu čak uz pomoć Ultrax-a. Naš nalaz br. 2 sadrži ilustraciju elevacije jezika promatrane Doppler prikazom u boji.

Povratak na izbornik "O kinematici jezika"

Povratak na izbornik "Naš nalaz artikulacijske kinematike 2"

Naša najnovija terapija

 

Ukoliko postoji poremećaj tonusa mišića lica, elektrostimulacija mišića ubrzava njihovo jačanje. Elektrostimulaciju lica izvodimo posebnim sustavom elektroda i interferencijskim elektrostimulatorom tako da je u potpunosti bezbolna te je stoga pogodna i za djecu. Ova vrsta terapije je isključivo dodatna terapija koja pospješuje uspjeh osnovnih vježbi za jačanje mišića lica. Indikacija za elektrostimulaciju mišića lica postoji samo onda kada osnovne vježbe nisu uspješne.

Pošaljite nam mail

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.