DJ-Education

Naš nalaz artikulacijske kinematike 3

11 godišnji dječak dolazi na logopedsku terapiju zbog rotacizma i lambdacizma. Učini se dvodimenzionalna analiza kinematike jezika ultrazvukom. 

 

Linearna sonda model LN6-15 ultrazvučnog skenera Samsung Ugeo PT60A se postavlja submandibularno usmjerena presjekom u kranijalnom smjeru. Odabire se frekvencija 10 MHz i dubina snimanja 6 cm. U B-mode prikazu se genioglosni mišić dobro vidi u sagitalnom presjeku. Dječak izvrsno surađuje i sam pridržava ultrazvučnu sondu. Prepoznaje konture jezika na ultrazvučnoj slici pa je pogodan za biofeedback terapiju ultrazvukom.

Kursor M-mode prikaza se postavlja kroz vrh jezika i dječak na zahtjev izgovara riječ „tata“. Prilikom izgovora riječi tata amplituda gibanja jezika pri vrhu jest 17 mm a u genioglosnom mišiću 8 mm.

Dječak izgovara kontinuirano lalala... te se mjerenja ponove. Amplituda gibanja jezika pri vrhu jest do 12 mm a u genioglosnom mišiću do 8 mm.

Za mjerenje brzine spektralnim Dopplerom (frekvencija 6,2 MHz) volumen uzorkovanja od 1 mm se postavi na vrh jezika.

Upute za naručivanje

Ukoliko ste zainteresirani za naše terapije, skenirajte posljednje nalaze logopeda i neurologa te nam ih pošaljite u PDF formatu na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . U najkraćem roku ćemo se dogovoriti za termin pregleda artikulacijske kinematike ultrazvukom.

Pošaljite nam mail

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nalazi se šalju u privitku na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.