DJ-Education

Logopedska elektrostimulacija

Sredinom šezdesetih godina se elektrostimulacija razvila u terapiji disfagije (poremećaj gutanja) te posljednjih dvadesetak godina i u terapiji govora kao dodatna terapija koja pospješuje logopedsku terapiju. Prema izvješću iz 2014. godine u njemačkom govornom području (DE, A, CH) ime preko 400 centara u kojima se provodi logopedska terapija od kojih četvrtina koristi elektrostimulaciju u svojoj praksi.

U svrhu terapije govora izazivanje kontrakcija mišića jezika mijenja stanje mišića, krvnih žila, živaca i tkiva perifernog artikulacijskog sustava. Obnavljaju se neuro-motorne veze i povoljno se djeluje na cirkulaciju krvi i limfe. Stimuliranjem kapilarne cirkulacije se poboljšava metabolizam plinova između krvi i tkiva što posljedično dovodi do jačanja mišića. Kada je jezik trom i nefunkcionalan, potiče se normalizacija artikulacije u djece s govorno-jezičnim poteškoćama. Posebno je uspješna u terapiji motoričkih afazija poslije moždanog udara.

Na isti se način može djelovati i na mišiće koji sudjeluju u procesu gutanja. Istovremeno vježbanje gutanja uz elektrostimulaciju ubrzava jačanje mišića i oporavak.

Mi izvodimo elektrostimulaciju na individualno prilagođen način. Elektrode se postavljaju u skladu sa teorijom električnog polja i veličinom anatomskih struktura na dva osnovna načina: ili za suprahioidnu stimulaciju na kožu ili za transgenioglosnu stimulaciju elektrodom na jeziku.

 

Povratak na Osnovne principe elektrostimulacije

Svjedočanstvo roditelja o uspješnoj terapiji

Motorički prag podražaja

Naša najnovija terapija

 

Ukoliko postoji poremećaj tonusa mišića lica, elektrostimulacija mišića ubrzava njihovo jačanje. Elektrostimulaciju lica izvodimo posebnim sustavom elektroda i interferencijskim elektrostimulatorom tako da je u potpunosti bezbolna te je stoga pogodna i za djecu. Ova vrsta terapije je isključivo dodatna terapija koja pospješuje uspjeh osnovnih vježbi za jačanje mišića lica. Indikacija za elektrostimulaciju mišića lica postoji samo onda kada osnovne vježbe nisu uspješne.

Pošaljite nam mail

 

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.